Wat als … jij assertief was?

De veelvoud van keuzes

Assertief zijn, wil zeggen dat je knopen doorhakt en dat je keuzes maakt.
Er zijn heel wat situaties in het dagelijks leven waarbij je keuzes moet maken. Een keuze om goed te doen voor iemand die jou iets vraagt, of om eerder te kiezen voor wat je zelf graag wil. Of kiezen tussen het werk of gezin.

Wat we dan vaak doen is niet meer kiezen. We laten ons kiezen of we laten “het” gebeuren. Het vreemde is dat ook dit een keuze is: je kiest namelijk om niet te kiezen. En deze keuze maakt je beslist niet gelukkiger.

Misschien loop jij al een hele tijd rond met de idee dat je graag meer voor jezelf wilt opkomen. Dat je met meer zelfvertrouwen een juiste keuze kunt maken. Dat je knopen doorhakt en daar ook daadwerkelijk blijft achter staan, zonder na een tijdje je toch te laten overhalen om te kiezen voor de ander en niet voor jezelf.

Hoe zou jouw leven eruit zien als jij meer voor jezelf zou opkomen. Wat als jij assertief zou zijn? Wat zou er dan anders zijn? Waar zou jij wonen en wat zou jij doen  in het dagelijks leven?

In onze cursus “kom op voor jezelf”, staan we bij deze vragen stil. Maar uiteraard leer je ook technieken om assertiever in het leven te staan. Een van die technieken is “de tijdsbuffer”.

Tip: De Tijdsbuffer

Een belangrijke tip in assertiviteit is “de tijdsbuffer”.

Vaak gaan we er foutief vanuit dat we in alle situaties ook direct een antwoord moeten geven of een stelling innemen. Maar introverte mensen hebben – vaker dan extraverte mensen – bedenktijd nodig.

De Tijdsbuffer bestaat uit 3 stappen:

Stel je voor dat iemand op het werk je vraagt om een grote taak over te nemen.

  1. Vraag een tijdsbuffer. Hiervoor kun je een eigen zinnetje ontwikkelen zoals “oh, dank voor het vragen, maar dit moet ik eerst nakijken in mijn agenda”.
  2. Gebruik de tijdsbuffer. Neem de tijd om na te gaan of je de taak wil en kan overnemen.
  3. Bereid het gesprek voor met jouw collega. In de situatie dat je nee wil zeggen, ga niet direct naar je collega met jouw beslissing maar schrijf het op. In de cursus “Kom op voor Jezelf” leer je ook hoe je een goede nee kunt zeggen. Hoe je ook kunt weerstaan aan alle tegenargumenten waardoor je misschien toch op je beslissing terugkomt.

Benieuwd naar de andere technieken?

In de komende maanden zijn er opnieuw cursussen “Kom op voor Jezelf”. Bekijk onze agenda en schrijf je snel in. We werken met kleine groepen, waardoor die snel volzet zijn.

Geef een reactie