Waarom mensen niet slagen in hun assertiviteitsdoel

Je hebt voor jezelf uitgemaakt dat je meer assertief wilt zijn. Misschien heb je ook al wat over gelezen over hoe je beter assertief overkomt? Als je het goed aanpakt, heb je jezelf een doel gesteld … en toch klap je helemaal toe wanneer je in die situatie zit waarvan je op voorhand dacht “ik laat me niet meer doen”.

Voor heel veel van onze deelnemers is dit erg herkenbaar. Ze willen graag assertief zijn, maar vinden niet de juiste manier om het ook daadwerkelijk te doen. Vaak hebben ze al heel wat gelezen over het onderwerp maar hebben ze nog niet het gewenste resultaat behaald.

Groeien in assertiviteit is “doelen stellen” en ervoor gaan.

Veel mensen beginnen met heel veel moed en motivatie. Ze hebben net iets meegemaakt en willen dat nooit meer voorhebben. Dus, een sterke motivatie. Als het goed is, maken ze een concreet doel en beginnen meteen erover te lezen of zoeken een manier om dat niveau te bereiken. Ze hebben misschien een rolmodel voor ogen en willen zich daaraan ook spiegelen. Maar dan loopt het mis. Ze merken dat hun motivatie begint te verminderen en geven uiteindelijk op. Ze leggen er zich bij neer dat ze gewoon iemand zijn die niet assertief is.

JAMMER!
Want… zo hoeft het helemaal niet te zijn.

Met de juiste mindset en de juiste kennis is het zeker en vast mogelijk om assertief in het leven te staan. Je wordt er steeds beter en beter in, tot je zelfs helemaal vergeet dat “assertief worden” ooit iets was waar je wakker van lag.
In de situatie hierboven beschreef ik een aantal erg belangrijke en veel gemaakte fouten.

Hieronder geef ik je een aantal tips om hier beter mee om te gaan.

1. Doelen stellen, een kunst op zich

Elke verandering start met het formuleren van een doel. Geen enkele wind is gunstig voor een schip dat niet weet naar welke haven het wil varen.
In onze assertiviteitstraining maken we daarom ook altijd tijd om een goede doelstelling te formuleren. Voor iedereen is dit trouwens ook anders.

2. Motivatie versus wilskracht

Er bestaat een groot misverstand over motivatie. Veel mensen denken dat dit de motor is van verandering. Dat we gedreven worden door motivatie en dat dit ons helpt om ons doel te bereiken. Wel, ik zal je wellicht ontgoochelen, maar motivatie is van tijdelijke aard. Het is een emotie die komt en gaat. Soms duurt het wat langer dan anders, maar uiteindelijk dooft motivatie uit. Hier struikelen dan ook (erg) veel mensen in het bereiken van hun doel.

Maar stel je even voor dat je een topsporter bent, denk je dan echt elke dag de motivatie te vinden om te gaan trainen? Helemaal niet. Voor die momenten bestaat wilskracht. En het fijne van wilskracht is dat je dit op zich ook kunt trainen. Doelen bereik je op wilskracht en zelden op motivatie. Waar richt jij je pijlen op?

3. Doe het niet alleen

Geen enkele succesvolle sporter doet het zonder coach. Geen enkele succesvolle ondernemer doet het zonder klankbord. Waarom zou jij het wel alleen doen?
Voor elk aspect in mijn leven, zoek in een expert op die me kan helpen om stappen vooruit te zetten. Toen ik nog dacht dat ik een selfmade man was, deed ik het wel alleen maar moest ik alles zelf uitzoeken. Ik verloor kostbare tijd met proberen, falen en uiteindelijk lukken. Vanaf het moment dat ik werkte met een coach, ging ik veel sneller vooruit. Hij gaf me de juiste boekentips, de juiste tools, de juiste oefeningen, etc…

Wat is de eerste stap die jij nu zult zetten?

Geef een reactie