Introvert persoon? Hier ben jij goed in!

Op een vroege zaterdagochtend, na een lekker ontbijtje, lees ik graag de kranten. Heel regelmatig maak ik daar ruim tijd voor vrij, even tot rust komen. De gedachten laten stromen, genieten van een zonnige ochtend zoals vandaag. En net op dergelijke momenten krijg ik wel eens iets inspirerends in mijn blik geworpen. Daarnet las ik op The Huffington Post een artikel van Galit Breen waar introverte vrouwen goed in zijn. Het zette me aan het denken: zou dat voor mannen ook zo zijn? En vooral, herken ik dan mezelf en onze deelnemers aan de assertiviteitstraining daar in?

Alleen maar herkennen, dat is ook niets nieuws. Deze inspirerende artikelen zetten mij aan het werk, op zoek naar “hoe pak je dat aan?” Dat wou ik je niet onthouden, dus hier mijn bewerking van dat artikel en een paar inspirerende tips voor introverte mensen. Meer opkomen voor jezelf begint hier.

1. Jij luistert meer dan je praat

Deze klopt wel, denk ik dan. De meeste introverte mensen houden zich wat op de zijlijn. Ze horen wel wat er verteld wordt, maar of dat ook altijd luisteren is… Soms ben je zo met je eigen gedachten bezig dat je eigenlijk helemaal niet gehoord hebt wat er in het gesprek rond gaat. Je schrikt je dan te pletter als iemand je opeens vraagt: “hoe is dat voor jou?” Huh? Wat? Pijnlijk vaak meegemaakt.
Breen zegt dat introverte mensen meer in verbinding gaan met anderen. Ze verstaan de ander meer. Ze leggen spontaan verbanden tussen mensen en hun levens. Dat is zeker een kracht van de introverte mens!

2. Jij weet wanneer je moet stoppen

Zelfzorg is een kunst, zo weet ik uit eigen ervaring. Het is ook vooral veel oefenen om op tijd te leren stoppen. Ik ben een gedreven en voor lange tijd, stille, werker geweest. Even stilstaan om te genieten, in het hier en nu beleven wat er te beleven valt. Appreciëren wat het leven je brengt. Het zijn allemaal zaken die ik ergens wel wist, maar ook bewuster mocht gaan doormaken.
Steeds vaker krijg ik in de assertiviteitstraining deelnemers binnen die dit willen leren: hoe zeg ik “neen”, hoe ga ik om mat dat altijd maar “moeten” en niets mogen, hoe zorg ik voor mezelf als ik steeds angstig ben dat ze mij zullen over het hoofd zien?

3. Introverte personen kunnen goed alleen zijn

Meer nog, je hebt die tijd af en toe nodig om terug tot jezelf te kunnen komen. Rust in je hoofd, even niets hoeven te zeggen.

Door allerlei verplichtingen geraak je gemakkelijk overprikkeld, durf dus gerust een pauze in te lassen wanneer jij dat nodig hebt. Ook dat is opkomen voor jezelf, jouw grenzen op het persoonlijke vlak aangeven.

4. Jij voelt anderen aan

Als introvert persoon heb je vaker een groot inlevingsvermogen. Je voelt anderen aan en houdt daardoor ook meer rekening met hun gevoelens. Dit tot beperking van jezelf toe, je houd je in om een negatieve boodschap te geven. Als je “neen” wil (of eigenlijk zou moeten) zeggen, doe je dat niet omdat je vooruitloopt op de reactie die de ander jou zal geven. Gedachten als ‘dit zullen ze niet in dank afnemen’ en ‘het is mijn schuld dat zij nu pruilt’, weerhouden je ervan om assertief te zijn.
Daar staat tegenover dat dit grote inlevingsvermogen een mooie kracht kan zijn in de omgang met anderen. Mits je dit weet te begrenzen, kun je dit dus als kwaliteit inzetten.

5. Jij en je innerlijke stem

Die innerlijke stem die nooit zwijgt, heb jij ze ook? Je voert doorgedreven discussies met jezelf. Overweegt elke stap 100 keer vooraleer je (n)iets doet. En na een conflict blijf je maar elke zin herhalen. Alles in stilte.
Je innerlijke stem kan een kracht zijn, als de positieve taal spreekt. Gaat het echter om zwartgallige, negatieve doemdenkers dan belemmert je dat in je dagelijks leven. En, als ik je een raad mag geven, doe hier iets aan. Jij hebt sterkte kwaliteiten, je bent intelligent en toch laat je je vaak (altijd?) doen door extraverte mensen…

Herken jij je hierin? Geef jouw reactie op de website.

Volgende week sturen we je 3 gouden tips hoe jij je introverte “ik” helemaal kunt inzetten als een kwaliteit! Hou je mailbox dus in de gaten. Tot dan!

Geef een reactie