Assertiviteit in je dagelijks leven

Overal om je heel word je geconfronteerd met assertieve en minder assertieve mensen, maar ook met agressieve houdingen. Onze deelnemers brengen zeer verschillende achtergronden mee in de training, maar toch blijkt daar na 1 of 2 avonden al een rode draad in te zitten. Ze hebben het moeilijk met “neen” zeggen op allerlei manieren, ze vinden het lastig om tegengewicht te bieden aan verbaal sterke persoonlijkheden en ze laten zich informatie ontfutselen die ze eigenlijk liever privé willen houden. Dit en veel meer pakken we aan de assertiviteitstraining bij Kom Op Voor Jezelf.

De studentenadministratie van een universiteit draagt zelfredzaamheid hoog in het vaandel, zo delen ze mee. Jordy wil dan ook graag aan deze verwachting voldoen, alleen merkt hij telkens weer dat men er weinig openstaat voor zijn vragen. Meer nog hij ervaart elke keer weer dat er snel geoordeeld wordt. Hij krijgt zijn vragen niet beantwoord. Staat telkens weer buiten met de boodschap dat het op de website is te vinden, maar die heeft hij allemaal al meerdere keren gelezen. Zijn antwoord staat er niet bij. Deze keer besluit Jordy om zich niet meer te laten afschepen.

Zita kreeg te horen in de opleiding dat ze niet assertief is. Ze stelt te weinig vragen op stage en neemt een afwachtende houding aan. Misschien is dit niet de juiste opleiding voor haar, geeft men nog mee. Zita houdt van dit sociale beroep en wil koste wat kost volhouden.

Maarten heeft een eigen zaak. Hij ervaart dat zowel zijn klanten als zijn partners gemakkelijk over zijn grenzen gaan. Maarten durft klanten niet te weigeren, hij schuift met zijn agenda en zoekt telkens weer naar een gaatje. Tijdens overlegmomenten gaat het al net zo, hij is altijd diegene die met het verslag blijft zitten. Het moet toch anders kunnen?
Marjan denkt dat ze nood heeft aan een assertiviteitscursus. Ze ervaart veel spanning wanneer ze ergens naartoe moet, of dat nu gaat om een receptie of een dienst die ze nog niet eerder bezocht. Bij het winkelen laat ze anderen voorgaan, spreekt ze de kassierster niet aan op de fout die zij maakte. Op het werk loopt het goed, ze kent haar naaste collega’s ook al lang. Het is vooral lastig in nieuwe situaties.

Rick werkt bij zijn vader in het bedrijf. Hij is wat timide en voelt zich wat ongemakkelijk in de ploeg van wel erg mannelijke bouwvakkers. Zijn vader merkt dit en weet zich hier geen raad mee. Rick krijgt de boodschap dat hij er ‘iets’ moet aan doen. Straks is het bedrijf van hem en zal hij er moeten staan. Ook in de privé ervaart Rick last. Uitgaan is een opdracht geworden, anderen aanspreken op café geeft hem al spanning wanneer hij er nog maar aan denkt.

Herken jij je ook in een of meerdere van deze verhalen? Wil je er iets aan doen? Bij Kom Op Voor Jezelf bieden we assertiviteitstraining aan op jouw maat. We hebben een beproefde cursus maar we vullen aan met jouw vragen en noden. Daarom hebben we sinds kort het aanbod uitgebreid. Er zijn avondcursussen en dagcursussen. We merkten namelijk dat velen door het werk werden gestuurd, dus wilden we dat graag binnen de werkuren laten doorgaan. Als werknemer kun je immers een eigen voorstel tot bijscholing of training indienen. Je werkgever betaalt dit dan. Je krijgt bij ons een aanwezigheidsattest.

Heb je interesse of wil je ons gewoon een vraag stellen? Dat kan, neem contact op met het Kom Op Voor Jezelf team. Trainingen gaan door in Mechelen, Oostende, Genk, Oostvleteren, Gent en Hasselt. Je kan kiezen voor 4 avondsessies of 2 volle dagen tijdens de kantooruren, telkens aangevuld met 1u individuele coaching.

Misschien zien wij jou binnenkort ook in een van onze trainingen?

Geef een reactie