5 tips om succesvol voor jezelf op te komen

Jane besterft het al bij de gedachte aan de komende mondelinge examens. Dirk moet binnenkort op sollicitatiegesprek, zo eentje met een jury. Annick start in september in een nieuwe school, ze wordt steevast als ‘de stille’ benoemd. Karen gaat door het dak wanneer haar collega’s weer eens een taak hebben laten liggen, die zal zijn maar weer eens op zich nemen. Joeri wordt liever niet actief betrokken bij het gesprek, straks stottert hij weer. Maud zegde gisteren voor de derde keer deze week toe om overuren te presteren, dat zorgt voor wrevel thuis.

Deze personen hebben allen iets gemeen, op het cruciale moment wordt het stil. Er komt geen geluid meer uit. Jane stottert de boel bijeen, de leerkracht vindt dat ze zich best wat beter mag voorbereiden. Dirk klapt dicht, hij komt weinig gemotiveerd over. Annick gaat het volgende schooljaar lijdend in, op haar rapport komt weer eens “laat je wat meer horen!” te staan. Karen’s collega’s benoemen haar als zeer gedreven doch moeilijk in de omgang, ze vliegt al eens uit. Aan Joeri wordt de mening niet meer gevraagd. Bij Maud is er weer een peptalk: “morgen zeg je dat het genoeg is geweest!”

Faalangst, angst om te spreken, sociale angst, het zijn allemaal belemmeringen die je verhinderen om datgene te doen wat je op dat moment erg graag wil: spreken, je laten gelden.  Het kan zijn dat je van nature een stiller persoon bent en dat je helemaal geen last ervaart. Veel anderen echter ervaren wel de nadelen. Het is knap lastig om elke keer weer rood aan te lopen, zweetuitbarstingen te krijgen, hartkloppingen te ervaren. Vooral omdat je je achteraf helemaal opgelaten voelt, je blijft achter met een onbevredigd gevoel. Je hebt je in het slechtste geval laten doen. Hiermee bevestig je telkens weer je angst: zie je wel, ik bak er niets van. Je geeft jezelf een peptalk, een schop onder je kont en hup, een volgende keer beter! Dat blijkt helaas gemakkelijker gezegd dan gedaan. Eens je weer voor die jury staat (of je baas, vriendinnen, …)…

Het goede nieuws is dat je er iets kan aan doen! We geven je alvast 5 tips om succesvol voor jezelf op te komen.

5 tips om succesvol voor jezelf op te komen!

1. Wat is jouw behoefte?

Beschrijf zo precies mogelijk wat je wil bereiken.  Doe dat in positieve woorden.
Stap dus naar het examen met de wens om te slagen.

2. Houd het realistisch!

Gedrag verander je niet zomaar. Kleine deelstapjes zijn handig.

Ik breng morgen tijdens de lunch het gesprek op de Olympische Spelen. De collega’s zijn allen sportliefhebbers, die nemen het gesprek zo van mij over. Ik hoef dus niet de ganse tijd te praten, ik blijf wel betrokken.

3. Pak aan

Gedrag kun je wijzigen, een eerste stap is je bewust worden van wat je doet. Sta open voor je gedachten, moedig jezelf aan.

“Ik vertrouw erop dat ik op een rustige manier mijn mening kan zeggen.”

4. Wie kan je steunen?

Alleen is maar alleen. Je gedrag bijsturen is een proces, daar is moed en motivatie voor nodig. Het zal je ook energie kosten. Het is fijn om dat alles met iemand te delen.

5. Hoe wil je vieren?

Succeservaringen doen groeien. Ze zijn het cement om verder te ontwikkelen, dit willen we meer zien. Ze geven je zelfvertrouwen een boost.

Je baas luisterde naar je opmerkingen en beloofde om er rekening mee te houden. Trakteer jezelf!

Bij KomOpVoorJezelf bieden we assertiviteitstrainingen op maat. Jij bent de motor, de coach is er om je te steunen en op weg te helpen. De groep dient om te oefenen, maar de allerbelangrijkste dat ben jij!

Geef een reactie