10 tips om meer zelfvertrouwen op te bouwen

Een laag zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen is een vaak voorkomende struikelblok bij mensen die niet voor zichzelf opkomen. Wanneer mensen aan dit zelfbeeld werken, dan komt het assertief communiceren vanzelf. In dit artikel geef ik je alvast wat suggestief om te werken aan je zelfvertrouwen.

Misschien ken jij een of meerdere van deze situaties:

 • ik denk soms negatief over mezelf, in de zin van: ik ben niet goed genoeg, andere doen dat beter, ik ben het niet waard, …
 • ik heb een sterke innerlijke criticus, zo’n stemmetje in mijn hoofd dat je steeds weer naar beneden haalt
 • ik doe aan gedachtenlezen: ik denk vaak wat anderen negatief vinden aan mij
 • ik denk vaak zwart-wit: bijvoorbeeld ofwel ben ik een succes ofwel een mislukking.
 • ik streef naar perfectie om kritiek of teleurstellingen van anderen te voorkomen
 • ik vergelijk mezelf voortdurend met anderen
Als je 1 of meerdere van deze uitspraken herkent, dan heb je misschien wel te maken met een verminderd zelfbeeld. Je zou kunnen uitzoeken hoe dit komt, of misschien weet je het al. Maar belangrijker is om naar de toekomst te kijken en te ontdekken wat je ermee kunt.

Hier geef ik alvast 10 tips voor meer zelfvertrouwen

 1. Schrijf jouw 5 belangrijkste kwaliteiten op een plaats die je dagelijks tegenkomt (bv je agenda). Ken je ze niet? Vraag dan gewoon even aan je vrienden of familie waarvoor ze jou waarderen.
 2. Vergelijk jezelf vooral met jezelf en niet met anderen. Kijk welke groei je hebt doorgemaakt. Anderen zullen altijd wel iets beter kunnen of meer hebben, dat is voor iedereen zo. Dus blijf bij jezelf.
 3. Maak een succesboekje en schrijf hier elke dag voor het slapengaan 1 succes van de dag in. Dat kan gaan over het lekkere eten dat je hebt gemaakt of een compliment dat je kreeg op het werk… alle kleine of grote successen. Het lezen in dit boekje zal je echt een boost aan zelfvertrouwen geven.
 4. Visualiseer (beeld je in) hoe je iets wil aanpakken met meer zelfvertrouwen
 5. Ontspan goed en verzorg jezelf goed, doe leuke dingen met leuke mensen
 6. Leg de lat niet altijd te hoog, een gewoon “ok” is meer dan goed genoeg
 7. Laat kritiek van anderen bezinken.. het zegt vaak meer iets over de persoon die de kritiek geeft. Aan de andere kan kun je er misschien wel iets van leren
 8. Vertel op een positieve manier over jezelf tegen anderen en haal jezelf niet onderuit
 9. Ontdek duidelijk jouw eigen grenzen van wat je wel en niet wil en hou je hier ook aan
 10. Investeer in jezelf door te lezen of door een cursus te volgen
Zin om hier verder aan te werken? Volg dan een van onze komende assertiviteitstrainingen in Mechelen, Gent, Hasselt of Brugge.
Tot dan!
Jan

1 reactie op “10 tips om meer zelfvertrouwen op te bouwen

Geef een reactie